Как готовить на пару в духовке

Многие потребители задаются вопросами: Зачем нужен пар в духовках и в чём его преимущество? Стоить ли покупать духовой шкаф с функцией пара? Разобраться в этих вопросах и узнать все нюансы приготовления на пару в электродуховках вам поможет наша статья.

Функция пара в духовке: для чего нужна и как ней пользоваться

Если вы сторонник здорового питания, приготовление на пару именно то, что вам нужно. Это самый полезный способ кулинарной обработки. Такая пища сохраняет все свои полезные свойства, получается очень сочной, имеет приятный насыщенный аромат, содержит много витаминов и микроэлементов. Следует также отметить, что во время приготовления блюд на пару запахи не смешиваются, каждый продукт сохраняет свой характерный аромат и натуральный цвет. Для обработки паром вам не понадобится бульон или масло, поэтому еда получается нежирной.

Духовые шкафы с паром работают по такому принципу: внутри агрегата есть парогенератор – это ёмкость внутрь которой наливают воду, она нагревается до кипения, после под давлением поступает в духовую камеру. В зависимости от комплектации духовки, резервуар для воды может быть размещен сбоку или спереди, под панелью управления.

Существует несколько модификаций подачи пара:

  1. Пар просто рассеивается внутри духовки. Такой вариант подачи влаги идеален для приготовления мясных и рыбных блюд, для которых используют перфорированный противень, на который улаживают блюдо. Под него ставят поддон, где собирается сок (он прекрасно подходит в качестве подливы).
  2. Подача пара происходит в специальную посудину – используют для деликатных и очень нежных диетических блюд. Такая духовка с паром имеет специальную ёмкость (гусятницу). Внутри духовки есть специальная трубка, которая закреплена к месту подачи пара одним краем и другим – к отверстию в крышке гусятницы. Таким образом, пар образуется только в закрытом пространстве специальной посудины, а не во всей камере.
  3. Пар поступает только на пищу – гибкая трубка соединяется одним краем с парогенератором, а вторым помещается прямо в продукт. Так внутри продукта появляется много сока, который станет идеальной основой для вкусного соуса. Этот способ хорош для больших семей или тех, кто любит готовить большие блюда (поросенок, гусь, индейка, рыба).

Можно ли наливать воду в духовку

Важно помнить, что духовой шкаф – это электрический прибор и во время приготовления блюд, следует выполнять ряд правил техники безопасности. Такая духовка разработана так, чтобы выдерживать, как большие перепады температур, так и влажность. Отсюда и ответ – в духовку можно ставить миску с водой. Главное следите, чтобы вода не достигала края посудины примерно на два пальца. Это нужно, дабы во время закипания она не попадала на панель духового шкафа. Здесь также важно правильно подобрать и посудину для воды:

Правило 1: не используйте пластиковую тару. Во время нагрева в духовке она деформируется, а также выделяет токсины и ядовитые вещества.

Правило 2: не используйте стеклянные емкости, если на них нет соответствующей маркировки. Смело можете применять посуду из закалённого стекла. Оно идеально подходит для нагрева воды в духовке, поскольку не выделяет вредные вещества, не имеет ядовитых запахов, не изменяет вкусовые качества пищи.

Правило 3: используйте только закалённую керамику, иначе она просто лопнет под воздействием высоких температур.

Правило 4: идеальная посуда для нагрева воды в духовке – нержавейка. Она прекрасно выдерживает высокие температуры и не меняет своих свойств, а также вкусовых качеств приготавливаемых блюд.

Правило 5: эмалированная посуда тоже хорошо подходит для нагревания воды в духовом устройстве, но здесь важно помнить – эмаль не должна содержать царапин и сколов.

Итак, как готовить на пару без пароварки в духовом шкафу? Поместите посудину с водой в холодную духовку и запустите нагрев – емкость с водой должна нагреваться постепенно вместе с духовой камерой. Температура нагрева не должна превышать 2500С.

Что нужно для приготовления паровых блюд в духовке

Для приготовления блюд на пару в духовке проделайте следующее:

  • перед началом приготовления заполните резервуар нужным количеством воды (указано в инструкции к духовому шкафу);
  • поместите блюдо в духовку;
  • установите необходимый режим приготовления (в зависимости от типа продукта).

После этого техника сделает всё сама:

  • пар под давлением будет поступать в духовую камеру;
  • вентиляторы равномерно распределят его по всему периметру духовки;
  • еда приготовится быстро и равномерно.

Что можно приготовить на пару в духовке

Функция пара в духовке способствует приготовлению очень вкусной и полезной еды, сохраняющей все свои полезные свойства. Кроме того, пища приготовленная на пару считается низкокалорийной, поскольку для ее приготовления не нужно использовать различные жиры. Пар делает вкус блюд более утонченными, их вкусовые качества становятся более выразительными.

Также приготовление на пару занимает меньше времени, поскольку влага, содержащаяся в паре приводит к высокой тепловой генерации, продукты нагреваются в разы быстрее, нежели при обычном нагреве духового шкафа.

Вы можете приготовить куриные ножки или паровые котлеты в духовке всего за 25 минут, а рыбное филе будет готово к столу вообще за 15 минут! Больше времени приготовления на пару требует рис – примерно 40 минут, и блюда из картофеля – около 1 часа.

При минимальном нагреве пара (300С) духовка создает идеальные условия для расстойки теста. В такой среде дрожжи работают более активно, тесто получается более воздушным и нежным. В этих условиях также можно приготовить и густой домашний йогурт.

Использование пара в температурном режиме 40-500С идеально для правильного размораживания продуктов. Так они сохраняют максимум полезных веществ и не теряют своих свойств. Но здесь важно учесть, что не все продукты можно размораживать таким способом: замороженное тесто и мучные полуфабрикаты размокнут, а нежные ягоды «приварятся».

Хотим поделиться с вами секретами, как готовить на пару непревзойденно вкусные блюда для всей семьи:

Если к функции гриля добавить пар, то мясные блюда выйдут еще более сочными, но при этом они будут иметь хрустящую корочку. Для приготовления целой утки, индейки, гуся,  либо же больших кусков мяса – используйте средний уровень подачи пара. Для рыбных блюд, куриных ножек, котлет, налистников прекрасно подойдёт высокий уровень пара.

После того, как появляется пар в духовке, выпечка получается очень пышной и красиво подрумяненной. Если вы готовите бисквит – выбирайте минимальную интенсивность подачи пара, для дрожжевой выпечки идеально подойдет средняя, а для пирогов с сочной начинкой – выбирайте интенсивную.

Функция пара также решает ещё одну проблему – обычный разогрев холодных блюд лишает их прежней структуры и вкуса, а вот пар в этой ситуации может помочь. Вчерашние хлебобулочные изделия обретут вид только вытянутых из печи, картофельное пюре и каши вновь станут, как будто только приготовленными, многослойные запеканки также обретут первоначальный вкус.

Небольшой лайфхак: во избежание конденсации влаги на блюде, включите функцию пара и прогрейте пустой духовой шкаф в течении 8-10 минут.

Не рекомендуется к приготовлению на пару:

  • паста и макаронные изделия – они разлезутся и слипнутся;
  • бобовые – будут сырыми, даже если их предварительно замочить;
  • грибы – требуют длительного кипячения;
  • субпродукты – следует варить длительное время.

Лучшие духовки Gorenje с функцией пара

Духовки с функцией пара – это уникальная бытовая техника, поскольку обладает множеством полезных преимуществ:

  • Экономия времени на подогрев и приготовление пищи. Парогенератор создает пар в духовке, благодаря чему происходит быстрый подогрев пищи. Также важно заметить, что полная загрузка комби-духовки не влияет на время приготовления блюд, поскольку генератор пара вырабатывает необходимое количество пара и поддерживает нужную температуру – это и есть залогом быстрого приготовления даже больших порций блюд.
  • Сохранение тепла. Благодаря функции «поддержания тепла» пища будет сохранять нужную температуру после завершения приготовления до момента подачи на стол.
  • Одновременное приготовление нескольких блюд. В таком духовом шкафу можно одновременно готовить на трёх уровнях, при этом вкусы и запахи у приготавливаемых блюд не смешиваются.
  • Мультифункциональность. В духовке с паром можно выпекать различные хлебобулочные изделия и торты, запекать рыбу, мясо и птицу, а также готовить на пару.
  • Экономия пространства на кухне. Благодаря наличию функции пара в духовке, хозяйки получают сразу два прибора – духовку и пароварку, что позволяет не только запекать различные блюда, но и готовить на пару без пароварки.

Предлагаем вашему вниманию ТОП-5 лучших духовых шкафов с функцией пара от бренда Gorenje:

  1. BSA6737E15BG
  2. BSA6737ORAB
  3. BSA6737ORAW
  4. BSA6737E15X
  5. BCS747S34X

Встраиваемая техника Горенье с функцией пара в духовке – залог долговечной службы и непревзойденного вкуса утонченных блюд, которые порадуют даже самых прихотливых гурманов.

 

Статья носит общий информационный характер, может содержать неточности. Обязательно читайте техническую информацию к прибору на официальном сайте производителя и в руководстве пользователя.

6,976 responses

  1. I have read your article carefully and I agree with you very much. This has provided a great help for my thesis writing, and I will seriously improve it. However, I don’t know much about a certain place. Can you help me?

  2. I may need your help. I tried many ways but couldn’t solve it, but after reading your article, I think you have a way to help me. I’m looking forward for your reply. Thanks.

  3. hi!,I like your writing very much! share we communicate more about your article on AOL? I need a specialist on this area to solve my problem. Maybe that’s you! Looking forward to see you.

  4. Howdy just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers and both show the same outcome.

  5. It is the best time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or suggestions. Perhaps you could write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

  6. I like the valuable info you provide for your articles. I’ll bookmark your blog and check again here regularly. I am slightly sure I’ll be told plenty of new stuff right right here! Best of luck for the following!

  7. Does your website have a contact page? I’m having problems locating it but, I’d like to send you an e-mail. I’ve got some suggestions for your blog you might be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it improve over time.

  8. Please let me know if you’re looking for a article author for your blog. You have some really great posts and I feel I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine. Please blast me an e-mail if interested. Thank you!

  9. I’ve been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

  10. There are some attention-grabbing time limits on this article however I don’t know if I see all of them heart to heart. There is some validity but I’ll take hold opinion till I look into it further. Good article , thanks and we would like extra! Added to FeedBurner as properly

  11. I was very pleased to find this web-site.I wanted to thanks for your time for this wonderful read!! I definitely enjoying every little bit of it and I have you bookmarked to check out new stuff you blog post.

  12. I am now not sure where you’re getting your info, however good topic. I needs to spend some time finding out much more or working out more. Thank you for excellent information I was looking for this information for my mission.

  13. It is appropriate time to make a few plans for the long run and it’s time to be happy. I’ve learn this submit and if I may just I desire to counsel you some fascinating issues or tips. Perhaps you could write next articles relating to this article. I want to learn more things about it!

  14. Good site! I truly love how it is simple on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I might be notified when a new post has been made. I’ve subscribed to your RSS which must do the trick! Have a great day!

  15. The next time I read a blog, I hope that it doesnt disappoint me as much as this one. I mean, I know it was my choice to read, but I actually thought youd have something interesting to say. All I hear is a bunch of whining about something that you could fix if you werent too busy looking for attention.

  16. Hi there would you mind letting me know which web host you’re using? I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most. Can you recommend a good internet hosting provider at a reasonable price? Kudos, I appreciate it!

  17. Wow! This can be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Excellent. I’m also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.

  18. Howdy just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the images aren’t loading correctly. I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different web browsers and both show the same results.

  19. obviously like your web site however you need to check the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to tell the truth however I will definitely come back again.

  20. This is very attention-grabbing, You are an overly professional blogger. I’ve joined your feed and look ahead to seeking extra of your magnificent post. Additionally, I have shared your website in my social networks!

  21. I’m also writing to make you understand what a superb encounter my cousin’s princess encountered using your web site. She learned many issues, including what it is like to possess a great coaching mood to make many others really easily grasp selected problematic topics. You truly surpassed people’s expected results. Thank you for giving these useful, dependable, educational and also cool guidance on the topic to Emily.

  22. I do accept as true with all the ideas you’ve offered to your post. They’re really convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are very short for newbies. Could you please extend them a little from next time? Thank you for the post.

  23. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is wonderful blog. A fantastic read. I will definitely be back.

  24. Howdy very cool web site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I’ll bookmark your web site and take the feeds additionally…I’m satisfied to search out a lot of useful information here in the post, we’d like work out extra strategies on this regard, thank you for sharing.

  25. I really wanted to develop a quick remark so as to appreciate you for all of the pleasant guides you are showing here. My extended internet lookup has finally been recognized with wonderful insight to exchange with my family and friends. I would repeat that we site visitors are really endowed to dwell in a fantastic site with very many outstanding people with helpful guidelines. I feel somewhat blessed to have come across your entire web site and look forward to many more cool moments reading here. Thanks once again for all the details.

  26. I cherished as much as you will obtain performed right here. The cartoon is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be turning in the following. in poor health no doubt come more before again since exactly the similar nearly a lot frequently within case you shield this hike.

  27. Thank you for sharing excellent informations. Your web-site is very cool. I am impressed by the details that you have on this website. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched all over the place and just could not come across. What an ideal web site.

  28. of course like your website however you have to test the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to tell the reality then again I?¦ll certainly come back again.

  29. I’d have to examine with you here. Which is not one thing I usually do! I take pleasure in reading a post that may make folks think. Additionally, thanks for permitting me to comment!

  30. I’ve been surfing on-line greater than three hours nowadays, but I by no means found any fascinating article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content material as you probably did, the web might be a lot more useful than ever before.

  31. What i don’t understood is actually how you’re not actually much more well-liked than you might be now. You are so intelligent. You realize thus significantly relating to this subject, made me personally consider it from numerous varied angles. Its like women and men aren’t fascinated unless it is one thing to do with Lady gaga! Your own stuffs excellent. Always maintain it up!

  32. I would like to get across my respect for your kindness for persons that have the need for guidance on your concept. Your special dedication to getting the message all over turned out to be exceptionally significant and have without exception encouraged individuals much like me to arrive at their endeavors. The insightful key points entails this much a person like me and even more to my colleagues. Warm regards; from everyone of us.

  33. Hello, Neat post. There’s a problem with your website in internet explorer, might check this?K IE nonetheless is the marketplace chief and a huge component to other people will miss your excellent writing due to this problem.

  34. Nice post. I learn something more challenging on different blogs everyday. It will always be stimulating to read content from other writers and practice a little something from their store. I’d prefer to use some with the content on my blog whether you don’t mind. Natually I’ll give you a link on your web blog. Thanks for sharing.

  35. I’ve been surfing on-line more than 3 hours these days, yet I never found any fascinating article like yours. It¦s pretty price enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content as you probably did, the net will probably be much more useful than ever before.

  36. The root of your writing while sounding reasonable originally, did not work perfectly with me after some time. Someplace throughout the sentences you managed to make me a believer unfortunately only for a while. I however have got a problem with your leaps in assumptions and one would do well to fill in all those breaks. In the event you actually can accomplish that, I could surely end up being amazed.

  37. Hey, I think your blog might be having browser compatibility issues. When I look at your website in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, fantastic blog!

  38. Hi, just required you to know I he added your site to my Google bookmarks due to your layout. But seriously, I believe your internet site has 1 in the freshest theme I??ve came across. It extremely helps make reading your blog significantly easier.

  39. Thank you for sharing superb informations. Your web-site is so cool. I am impressed by the details that you have on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and just couldn’t come across. What a great web-site.

  40. Thanks for another informative web site. Where else could I get that type of information written in such an ideal way? I’ve a project that I am just now working on, and I’ve been on the look out for such info.

  41. What i do not realize is in reality how you’re not really much more smartly-appreciated than you may be right now. You are very intelligent. You realize therefore significantly with regards to this subject, made me in my opinion believe it from a lot of numerous angles. Its like men and women are not fascinated except it is something to do with Lady gaga! Your personal stuffs nice. Always maintain it up!

  42. Thanks on your marvelous posting! I really enjoyed reading it, you can be a great author.I will be sure to bookmark your blog and may come back very soon. I want to encourage you to definitely continue your great job, have a nice evening!